15/2/22

ΣΒΣΕ : Προκλήσεις και προοπτικές του 2022

Ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΒΣΕ με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές του 2022» πραγματοποιήθηκε στις 10/2/2022, με κεντρικό ομιλητή τoν Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Τοποθετήθηκαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.


Εναρκτήριο καλωσόρισμα απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΒΣΕ κ. Πάνος Λώλος, ο οποίος υπογράμμισε την αυξανόμενη σημασία της Βιομηχανίας τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο και την ανάγκη ενίσχυσης του ποσοστού συμμετοχής της στο εγχώριο ΑΕΠ, τονίζοντας πως στη Στερεά Ελλάδα είναι εγκατεστημένες εμβληματικές επιχειρήσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% του ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδα και το 3,8% του ΑΕΠ της χώρας. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις δύο κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία, αφενός την αύξηση του ενεργειακού κόστους και αφετέρου τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδύσεων μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων καθώς και του ΕΣΠΑ, τόσο σε τομεακό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε πως δεν νοείται βιώσιμη οικονομία και κοινωνία χωρίς ισχυρή παραγωγική βάση, επισημαίνοντας πως η μεταποίηση απέδειξε την ανθεκτικότητά της απέναντι στις κρίσεις. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την απορρόφηση της αύξησης του κόστους της ενέργειας, δηλώνοντας πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί σχέδιο για την ενίσχυση των βιομηχανιών για την κάλυψη μέρους των αναγκών τους σε ρεύμα μέσω της ηλιακής ενέργειας και με αυτό τον τρόπο μόνιμης «θωράκισής» τους από το ενεργειακό κόστος, ανακοινώνοντάς ταυτόχρονα πως το μέτρο του net-metering θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις υψηλής τάσης. Ο κ. Σκρέκας τόνισε επίσης πόσο σημαντική είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των βιομηχανιών και προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις όλων των κλάδων, το οποίο σχεδιάζεται από το ΥΠΕΝ. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ανέπτυξε τις καινοτομίες του αναπτυξιακού νόμου, με αναφορά και στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο οποίος έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων. Όσον αφορά στο ειδικό θέμα των Οινοφύτων, ο κ. Παπαθανάσης διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο παρέχει ενεργή στήριξη.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, αφού τόνισε χαρακτηριστικά πως η Στερεά Ελλάδα αποτελεί μικρογραφία της Ελλάδας και πως στην περιφέρεια αυτή παρατηρείται η μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας, δήλωσε ξεκάθαρα πως η Περιφέρεια στηρίζει με υπηρεσίες, χρηματοδοτικά εργαλεία και έργα υποδομών στο πλαίσιο της ΟΧΕ Ασωπού, την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου. Αναφορικά με το τελευταίο και με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΝΕΠ, μίλησε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, σημειώνοντας ότι ο φάκελος αίτησης ανάπτυξης με τις αναγκαίες μελέτες θα κατατεθεί εμπρόθεσμα στο τέλος Απριλίου 2022, καθώς φαίνεται να τακτοποιούνται ορισμένες εκκρεμότητες σε σχέση με το ΥΠΠΟ και την ΕΥΔΑΠ και εκτιμάται ότι θα υπάρχει έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας εντός του 2022.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΣΒΣΕ κ. Πάνου Λώλου, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών, παραθέτοντας και τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου