12/11/21

Η στήριξη του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου είναι δημοκρατική επιταγή

Το ασφαλιστικό καθεστώς σε βάρος τους εξακολουθεί να πληγώνει τις επιχειρήσεις περιφερειακού και κλαδικού Τύπου. Βάλλει, εδώ και πέντε χρόνια, εναντίον της οικονομικής τους ανεξαρτησίας ενώ βεβαίως αποσταθεροποιεί και την αγορά εργασίας στην ελληνική περιφέρεια.

Την κατάσταση αυτή έδειχνε να αναγνωρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και η αντιπολίτευση, γεγονός που τεκμαίρεται από τους χειρισμούς του μέχρι πρότινος υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Θ. Λιβάνιου και τις κοινοβουλευτικές ενέργειες της αντιπολίτευσης.

Παρά ταύτα, και εκτός της ελλιπούς και κακώς αποδιδόμενης στις συνέπειες της πανδημίας, ρύθμισης των οφειλών προς τον ΕΔΟΕΑΠ για την περίοδο 2017-2020, η γενεσιουργός αιτία εξακολουθεί, δυναμιτίζοντας τις σχέσεις Πολιτείας – περιφερειακού και κλαδικού Τύπου.

Επισημαίνεται πως ο Τύπος δεν είναι μια άλλη επιχείρηση, είναι πυλώνας της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και ακριβώς έτσι δέον όπως αναφέρεται και υποστηρίζεται ο ρόλος και η σημασία της λειτουργίας του. Κατάσταση που αναγνωρίζεται σε όλες τις Δημοκρατίες του Κόσμου, με μόνιμα και σταθερά πλαίσια στήριξης, απέναντι σε απειλές χειραγώγησης με πολιτικό χρήμα και αγοραίες συμπεριφορές.

Η ρύθμιση του ασφαλιστικού κρίνεται κομβική, 

εφόσον αφορά ευθέως στο μισθολογικό κόστος, ως προς την στήριξη του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου και της οικείας αγοράς εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, γι’ αυτό και επιβάλλεται.


Ζητείται:

1. Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ΕΔΟΕΑΠ και ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις.

2. Η επαναφορά της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών στα προ του 2016 επίπεδα και πλαίσια, με την ένταξη σ' αυτήν όλων των εντύπων του Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου.

3. Η εξαίρεση των επιχειρήσεων περιφερειακού και κλαδικού Τύπου από την υποχρέωση καταβολής επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς 2% επί του ετήσιου τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

4. Η καταστατική τροποποίηση του ΕΔΟΕΑΠ ώστε να καλύπτονται πλήρως όσοι καταβάλλουν εισφορές στον Οργανισμό, ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων και του είδους της εκδοτικής επιχείρησης περιφερειακού και κλαδικού Τύπου.

5. Ο ορισμός εκπροσώπων και των τριών Ενώσεων στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.

6. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οριστική λύση διευθέτησης των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες εφημερίδων είχαν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 11/2017 - 12/2020 και τώρα καλούνται να τις καταβάλλουν εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ.


Με τιμή, 

Για τις Ενώσεις Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου

Ε.Ι.Ε.Τ.                       Ε.Δ.Ι.Π.Τ.                              Σ.Η.Π.Ε.

Ο Πρόεδρος               Ο Πρόεδρος                           Ο Πρόεδρος

Αντώνης Μουντάκης            Μιχάλης Σαββάκης                Γεώργιος Κατσαΐτης

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου