23/11/21

Εγκαίνια του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 6 πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς

Την έναρξη του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Λαμία.


Το φυσικό αέριο επεκτείνεται σε έξι πόλεις της Περιφέρειας - τη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα και το Καρπενήσι – με διακλαδώσεις συνολικά 540 χιλιομέτρων δικτύου. Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η υλοποίηση των συνδέσεων των ενδιαφερόμενων καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καλύπτοντας ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων ήδη από αυτόν τον χειμώνα.

Οι συνδέσεις των καταναλωτών θα συνεχίζονται κανονικά και μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του δικτύου, ξεπερνώντας τις 42.500 έως το 2036.

Οι επενδύσεις που θα γίνουν για την τροφοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με φυσικό αέριο είναι συνολικού προϋπολογισμού 88,1 εκατ. ευρώ έως το 2036. Το έργο μέχρι το 2023 συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με το ποσό των 18,1 εκατ. ευρώ. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος που η έλευση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας -ένα αίτημα ετών- γίνεται επιτέλους πραγματικότητα, ξεκινώντας μάλιστα από τη Φθιώτιδα, τον τόπο καταγωγής μου. Το μεγάλο αυτό έργο έχει έντονο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο με πολλαπλές ωφέλειες. Η καθημερινότητα των πολιτών βελτιώνεται και, ταυτόχρονα, ενισχύεται η επιχειρηματική ζωή του τόπου. Δημιουργούνται, επίσης, πολλές νέες θέσεις εργασίας που ενισχύουν σημαντικά την απασχόληση και διανοίγουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για την Περιφέρεια». 

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπογράμμισε: «Ένα στρατηγικό έργο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έρχεται να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στις πόλεις μας και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Στην Περιφέρεια δουλέψαμε για χρόνια με τη ΔΕΔΑ για τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση του έργου και σήμερα με χαρά καλωσορίζουμε την έναρξη της κατασκευής του».

Και πρόσθεσε: “Σήμερα μοιραζόμαστε μία μεγάλη χαρά για μία μεγάλη νίκη της περιφέρειας». Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «το συγκεκριμένο έργο ήταν ο μεγάλος στόχος από τότε που το αγκάλιασε προσωπικά ο Κώστας Μπακογιάννης και ολοκλήρωσε μία σημαντική συμφωνία».

Μάλιστα ο Δήμαρχος Αθηναίων και τέως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, στη θητεία του οποίου ξεκίνησε το έργο παραβρέθηκε στην εκδλωση όπως και οι δήμαρχοι Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας και Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου, Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος, Χαλκίδας Ελένη Βάκα, Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής και Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης.

«Πρόκειται για ένα έργο που είναι βαθιά κοινωνικό, ένα έργο που έρχεται να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες» σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, για να συμπληρώσει πως «είναι ένα έργο που ξεπερνά κόμματα ιδεολογίες και παρατάξεις. Είναι ένα έργο τόσο μεγάλο που δεν χωράει σε μία θητεία. Έτσι πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε. Να μην κοιτάμε τις επόμενες εκλογές, αλλά να κοιτάμε τις επόμενες γενιές. Όλοι πρέπει να καταπίνουμε τους εγωισμούς μας και να προχωράμε μπροστά μαζί», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης.