29/6/21

Συνεχής η παροχή υποστήριξης από το Κέντρο Πρόληψης Βοιωτίας

Το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών αλλά και άλλων εξαρτήσεων «Πρόταση Ζωής» ιδρύθηκε στη Βοιωτία το 1998, αρχικά λειτούργησε στη Λιβαδειά και στη συνέχεια και Θήβα με απώτερο σκοπό την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. 


Όλα αυτά τα χρόνια παρέχει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες του υπηρετώντας τον σκοπό της ίδρυσής του με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και την επιστημονική και οικονομική στήριξη του ΟΚΑΝΑ και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)

Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών παρουσίασε μια ιδιαιτερότητα αφού όλα έχουν επισκιαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού.. Το μοναδικό πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο των ανθρώπων φαίνεται να είναι η επιβίωση από την πανδημία, «λες και όλα τα υπόλοιπα –όπως σημειώνει το Κ.Π.- λύθηκαν με τρόπο μαγικό».

Στο πλαίσιο αυτό σε συνέντευξη τύπου μελών και στελεχών του Κ.Π. έγινε μια σύντομη αναφορά τόσο στις υπηρεσίες που παρέχει όσο και στην γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη σημερινή συγκυρία.

Το Κέντρο προσφέρει ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση παιδιών και νέων, ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες αντίστασης στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές ( τζόγος, διαδίκτυο κ.ά.).

Προσφέρει επίσης υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την ενίσχυση του γονεικού ρόλου και την βελτίωση της επικοινωνίας καθώς και ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης, ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών- μαθητών.

Επίσης προσφέρει έγκαιρη αναγνώριση πιθανής εξαρτητικής συμπεριφοράς, ενημέρωση για τα υπάρχοντα προγράμματα και παραπομπή στο κατάλληλο θεραπευτικό πλαίσιο, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας.

Τα προγράμματα του Κ.Π. απευθύνονται  σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, εφήβους και νέους, ένοπλες Δυνάμεις,  ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μειονοτικές ομάδες, φυλακισμένους κ.ά) και γενικότερα στην ευρύτερη κοινότητα

«Ο σκοπός του Κέντρου είναι η πρόληψη όλων των μορφών εξαρτήσεων μέσα από στοχευμένες δράσεις στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα τώρα στην εποχή της πανδημίας πρέπει όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειες δεδομένου ότι παρουσιάστηκε έντονα το πρόβλημα της απομόνωσης των εφήβων. Και αυτό το θέμα που τα στελέχη του Κέντρου το έχουν επεξεργαστεί με τη συμμετοχή και των γονέων και προσπαθούν να δώσουν εναλλακτικές δράσεις και διεξόδους ώστε τα παιδιά να μην πέσουν στην παγίδα της απομόνωσης με ότι αυτό συνεπάγεται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Περγαντάς πλαισιωμένος από τα μέλη του Δ.Σ. π. Νικόλαο Σιγάλα και τον γιατρό Αναστάσιο Δαγδελένη.

Στο Δ.Σ. συμμετέχουν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος Λιβαδειάς Πέτρος Αρκουμάνης (Λ.Σ.), ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Θηβαίων Τάσος Καμούτσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Λιβαδειάς Αλέκος Μητάς και Σύμβουλος τοξικοεξάρτησης - ψυχοθεραπεύτρια Γιούλη Λιανού.

Να σημειωθεί ότι το κέντρο αντιμετωπίζει προβλήματα ωστόσο με την συμβολή όλων των εμπλεκόμενων είτε αυτή είναι υλική είτε ηθική συνεχίζει την λειτουργία του και το σημαντικό έργο που προφέρει και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Περγαντάς ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ., το προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης που καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια καθώς και όλους όσους συμβάλουν στη λειτουργία του. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο Αντιδήμαρχος Θήβας και μέλος Δ.Σ. Τ. Καμούτσης εστιάζοντας στις εκεί παρεμβάσεις. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, στηρίζουμε επίσης ανθρώπους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους και ευχαριστούμε όσους σε αυτή την προσπάθεια βρίσκονται στο πλευρό μας», σημείωσε ο κ. Καμούτσης εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο Δήμο Θηβαίων και τη νέα εστία που φιλοξενεί το Κέντρο προσφέροντας καλύτερες συνθήκες σε εργαζόμενους και ωφελούμενους ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «νέο τόνο» που έχει δώσει στο Κ.Π. ο Γ. Περγαντάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του ΚΠ ο Κοινωνιολόγος Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κ.Π  Βοιωτίας Αργύρης Σκόνδρας  σε ότι αφορά τις εξαρτήσεις από ουσίες εκτιμάται, από τη μελέτη των αστικών λυμάτων, ότι υπάρχει μια εκρηκτική αύξηση στη χρήση της κοκαΐνης της τάξης του 80% (!). Επίσης υπάρχει αύξηση της χρήσης της κάνναβης, του αλκοόλ των ηρεμιστικών και των αντικαταθλιπτικών. 

Εχουν αυξηθεί επίσης εξαρτητικές συμπεριφορές που σχετίζονται με τον τζόγο και τον στοιχηματισμό αλλά και την κατάχρηση της οθόνης (τηλέφωνα, διαδίκτυο, ηλ. παιχνίδια, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία κλπ).

«Για τους κοινωνικούς επιστήμονες είναι κοινός τόπος ότι σε περιόδους κρίσεων αυξάνονται οι εξαρτητικές συμπεριφορές: είτε επειδή οι άνθρωποι προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τον ψυχικό πόνο που γεννά η κρίση, είτε επειδή σε επίπεδο κοινωνικών αξιών έχουμε απωλέσει τον προσανατολισμό μας», σημείωσε ο κ. Σκόνδρας.

Παράλληλα τόνισε ότι σε αυτή την κρίση παρατηρείται ένας ιδιότυπος εγωκεντρισμός .

«Απόρροια του εγωκεντρισμού μας αυτού είναι ότι ξαφνικά οι  συνάνθρωποί μας γίνονται «απειλή» για την υγεία μας, γίνονται αυτοί οι οποίοι μπορεί να μας μεταδώσουν τη νόσο. Το τραγικό είναι ότι  οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ξένοι προς εμάς:  είναι οι συμμαθητές μας, είναι οι συνάδελφοί μας, είναι οι φίλοι μα , είναι τα μέλη της οικογένειάς μας, είναι όλοι αυτοί που έδιναν νόημα στην  ύπαρξή μας, που άκουγαν τους φόβους και τις ανασφάλειες μας που μας απέτρεπαν από συμπεριφορές όπως αυτές της χρήσης ουσιών. Που συνέβαλλαν χωρίς να το ξέρουν πολλές φορές στην προαγωγή της ψυχικής μας υγείας», σημείωσε .

Και κατέληξε: «Ως ΚΠ, με γνώμονα την προαγωγή της ψυχικής υγείας των μελών της κοινότητας, οφείλουμε μέσα από τις δράσεις μας να στηρίξουμε όσους νιώθουν ευάλωτοι αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, να προτρέψουμε τους ανθρώπους  να εκφράσουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, να ανακαλύψουν την ελπίδα που φωλιάζει μέσα τους, να (ξανά)εμπιστευτούν τους γύρω τους, και να  θυμίσουμε πως διαχρονικά οι ανθρώπινες κοινωνίες, λειτουργώντας με συλλογικό τρόπο, κατόρθωσαν να επιβιώσουν ως σήμερα. Η ζωή αποδεικνύεται ότι υπερισχύει του θανάτου. Η παρένθεση του κορωνοιού σύντομα θα κλείσει. Εμείς ας είμαστε απλώς προετοιμασμένοι».


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου