19/6/21

Στερεά: Αγροτικά προϊόντα με …ταυτότητα

Τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας θα μπορέσουν να αποκτήσουν ταυτότητα, η οποία θα υποδηλώνει τόσο την εντοπιότητα όσο και, πολύ περισσότερο, την ποιότητά τους, αναζήτησαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Στερεάς Ελλάδας, οι αντιπεριφερειάρχες, αλλά και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε διαδικτυακή ημερίδα, που οργανώθηκε χτες, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.


Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το πρότυπο πιστοποίησης σειράς από προϊόντα που αφορούν, είτε τη φυτική παραγωγή ή τη ζωική προέλευση, είτε πρόκειται για προϊόντα μεταποίησης, που επεξεργάστηκε το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ιωάννη Τσάκνη.

Την ανάγκη «να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας να φτάσουν στα ράφια της κατανάλωσης» σημείωσε ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, τονίζοντας ότι «το καλό προϊόν πρέπει να φτάσει στο καλό ράφι». Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα τρία βήματα τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσουν τα προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα και οι παραγωγοί τους να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους. «Είναι αναγκαία η πιστοποίηση, η ενθάρρυνση των παραγωγών και η τυποποίηση» είπε ο κ. Σπανός και τόνισε πως «η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η περιφέρεια δεν πρόκειται να μείνει μία κούφια δράση», τονίζοντας την ανάγκη «να υπάρξουν σήματα ποιότητας, όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως διαβατήριο για να προχωρήσουν τα προϊόντα στην κατανάλωση».

Ο κ. Σπανός τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια για τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται μία αποσπασματική προσπάθεια, αλλά είναι το μέρος ενός συνόλου ενεργειών οι οποίες εξελίσσονται και οι οποίες έχουν σαν βασικό στόχο να χρησιμοποιήσουν την επιστημονική γνώση για τυποποίηση μέσα από συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας και εντοπιότητας και «χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες το κάθε προϊόν και ο κάθε παραγωγός να έχει στα χέρια του ένα ποιοτικό διαβατήριο για να φτάσουν τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή στο καλό ράφι, είτε πρόκειται μέσα στη χώρα είτε πρόκειται για το εξωτερικό».

Ο πρόεδρος της αγροδιατροφικής σύμπραξης, κ. Βελισσαρίου, σημείωσε την ανάγκη «να αναδειχθεί η αγροτοδιατροφική κουλτούρα, γιατί έτσι θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα» όπως είπε. Υπογράμμισε ακόμη, ότι η αγροδιατροφική σύμπραξη «δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ομπρέλα η οποία αγκαλιάζει το σύνολο της παραγωγής και της μεταποίησης και έχει σαν βασικό στόχο να αποτελέσει το σημείο που θα παντρέψει την θέληση των παραγωγών με τις αγορές».


Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τροφίμων και Ποτών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ιωάννης Τσάκνης, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει συνειδητά αυτή η διαδικασία, καθώς «το σήμα στα προϊόντα προστατεύει και τον παραγωγό αλλά και τον καταναλωτή και πολύ δε περισσότερο προστατεύει την παραγωγή της περιοχής». Υποστήριξε ακόμη, ότι είναι από τα βήματα «τα οποία θα πρέπει συνειδητά να γίνουν το επόμενο διάστημα, καθώς ένα τέτοιο σήμα για τα αγροτικά προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας σημαίνει τοπικότητα του προϊόντος και ποιότητα».

Η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Ευσταθία Τσάκαλη, αναφέρθηκε στα 18 κριτήρια-απαιτήσεις για να αποκτήσει κάποιος το συγκεκριμένο πρότυπο σήμα της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας και έκανε λόγο για «σαφείς και κατανοητούς όρους και κανόνες, όπου μέσα από αυτούς θα προκύπτει, κυρίως, η ασφάλεια, η ποιότητα των τροφίμων, αλλά και η εντοπιότητα».

Υπενθύμισε ότι «οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο» και εξήγησε ότι το κάθε σήμα θα έχει διάρκεια 3 χρόνια. Τόνισε ακόμη, ότι μέσα σε αυτό το διάστημα θα γίνεται έλεγχος προέλευσης όχι μόνο των προϊόντων αλλά και των πρώτων υλών, θα γίνεται έλεγχος ιχνηλασιμότητας και σημείωσε ότι θα προκύπτουν αρκετά ωφέλιμα στοιχεία που αφορούν τις αγορές της Στερεάς Ελλάδας.

Στην ημερίδα της οποίας χορηγός επικοινωνίας ήταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, Κώστας Καραγιάννης, σημείωσε την ανάγκη τα προϊόντα να έχουν ταυτότητα έτσι ώστε να είναι εύκολα ή να γίνουν εύκολα αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές στις αγορές του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων, Νίκος Σουλιώτης αλλά και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Θανάσης Κυρίτσης και Παναγιώτης Αγνιάδης, δήλωσαν συμπαραστάτες στο συγκεκριμένο εγχείρημα, τονίζοντας ότι «είναι αυτοσκοπός πλέον και για τα επιμελητήρια και την αυτοδιοίκηση η εξωστρέφεια των τοπικών ποιοτικών προϊόντων» σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη «να διευρυνθεί ο διάλογος και με τους παραγωγούς και τους μεταποιητές, έτσι ώστε η επιστημονική γνώση να έρθει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες και υπάρχουσες ανάγκες από την πλευρά των παραγωγών». Εξέφρασαν δε την πεποίθηση ότι «θα εξασφαλιστούν όλες οι συνθήκες για να προκύψει αποτέλεσμα» καθώς «είναι κάτι που το έχει ανάγκη το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, είτε πρόκειται για παραγωγούς είτε για καταναλωτές».

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου