25/5/21

Στη συνάντηση μελέτης του προγράμματος IncluCities, ο Δήμος Λεβαδέων

Στη συνάντηση μελέτης του προγράμματος IncluCities με στόχο την δημιουργία και σύνταξη ενός οδικού χάρτη δράσεων για την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ένταξης των μεταναστών και προσφύγων.


Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Γιάννης Ταγκαλέγκας, με την συμμετοχή του Δήμου Λεβαδέων στο πρόγραμμα IncluCities, όχι μόνο καλύπτεται η αυξανόμενη ανάγκη για ανταλλαγή ιστοριών μεταξύ των συμμετεχουσών πόλεων, αλλά προσφέρονται επιπλέον εμπειρίες, ικανές να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να μειώσουν τις αντιδραστικές πράξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ταγκαλέγκας συνομίλησε με τον Δήμαρχο της Fuenlabrada, κ. Francisco Javier Ayala Ortega δημιουργώντας μία ουσιαστική σύνδεση μεταξύ των πόλεων.

Fuenlabrada και Λιβαδειά είναι αμφότερες μεσογειακές πόλεις, που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, όσον αφορά την μετανάστευση.

Η Fuenlabrada ως εμπειρότερη και μέντορας της Λιβαδειάς παρουσίασε μία σειρά εφικτών προτάσεων για την ομαλότερη ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων μετέφερε την βασική πρόταση του τοπικού εγχειρήματος, δηλαδή την δημιουργία προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας με βασικό στόχο την εργασιακή και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λεβαδέων από το 2016 υλοποιεί το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιασμένα διαμερίσματα, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 480. Ο αριθμός αυτός αυξομειώνεται αναλόγως των μετακινήσεων των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ωστόσο το πλαφόν είναι τα 480 άτομα.

Επίσης, ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης υλοποιεί το πρόγραμμα HELIOS (ήλιος) που απευθύνεται στους πρόσφυγες έτσι ώστε να καταγραφούν οι επαγγελματικές τους δεξιότητες, ενώ διαμέσου μαθημάτων γλωσσομάθειας επιδιώκεται η εργασιακή τους ένταξη.

Ακόμη, ο Δήμος Λεβαδέων συμμετέχει ως μέλος στο Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων Ένταξης, όπου από κοινού με άλλες 12 ελληνικές πόλεις που φιλοξενούν επίσης πρόσφυγες επιδιώκεται η ενίσχυση των δημοτικών δομών και υπηρεσιών, η παροχή στους πρόσφυγες ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση και η δυνατότητα να ενσωματωθούν καλύτερα στην αγορά εργασίας. 

“Προσπαθούμε επίσης να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες να παράσχουμε πληροφορίες, να προωθήσουμε την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και να προωθήσουμε αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο”, σημείωσε μεταξυ αλλων ο Γ. Ταγκαλέγκας.

Τέλος, ο Δήμαρχος Λεβαδέων, σημειώνοντας την ελπίδα του για αύξηση των επιπέδων τεχνογνωσίας και παρέμβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης στα ζητήματα μετανάστευσης, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο της Fuenlabrada κ. Francisco Javier Ayala Ortega, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ & Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, την Πρόεδρο της Ισπανικής Ομοσπονδίας Δήμων & Επαρχιών (FEMP), κ. Maria Eugenia Simarro Osorio και τον Υπεύθυνο Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ Πέτρο Μάστακα -οι οποίοι και συμμετείχαν- καθώς και όλους τους συνεργάτες του προγράμματος.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου