1/9/20

Παρουσίαση του προγράμματος ένταξης και υποστήριξης “HELIOS” στη Λιβαδειά

Παρουσίαση του προγράμματος HELIOS στη Λιβαδειά – Sirios Fm 95,8

 Παρουσίαση του προγράμματος ένταξης και υποστήριξης “HELIOS” σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου στη Λιβαδειά από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Κ.Ε.ΔΗ.Λ.


Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση είκοσι έξι οικογενειών δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για τις υπηρεσίες και τις παροχές του προγράμματος “HELIOS” στη Λιβαδειά. 

Πρόκειται για ωφελούμενους του προγράμματος ESTIA, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα που διαμένουν, όντας μη επιλέξιμοι για τις παροχές του προγράμματος. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΚΕΔΗΛ, επικεφαλής του HELIOS από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και εκπρόσωποι  του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (Greek Council for Refugees - GCR ).

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, εκπρόσωποι της Κ.Ε.ΔΗ.Λ, που υλοποιούν τα προγράμματα ESTIA και HELIOS στη Λιβαδειά, αναφέρθηκαν αφ’ ενός στα πλεονεκτήματα των δύο προγραμμάτων για τους ωφελούμενους αυτών και αφετέρου στα οφέλη των δύο δράσεων, όπως αυτά απορρέουν για την τοπική κοινωνία. 

Το πρόγραμμα ESTIA μεριμνά για τους αιτούντες άσυλο μέχρι την απόδοση Διεθνούς Προστασίας, παρέχοντας φιλοξενία σε διαμερίσματα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πρόσβαση σε δομές υγείας, ένταξη στα σχολεία, κ.ά. 

Επιπλέον, τονίστηκε ότι το ενταξιακό πρόγραμμα  HELIOS, που υλοποιείται στην Ελλάδα, μπορεί να συνδράμει στην ένταξη των ωφελούμενων στην ελληνική κοινωνία, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν. 

Εν συνεχεία, έγινε μια πλήρης αναφορά στις παροχές του προγράμματος HELIOS, που προβλέπει μεταξύ άλλων υποστήριξη στην εύρεση κατοικίας, επιδότηση ενοικίου, εργασιακή συμβουλευτική και παροχή μαθημάτων ελληνομάθειας. 

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις για την λειτουργία του προγράμματος, ενώ ανανεώθηκε το ραντεβού με τους εν δυνάμει ωφελούμενους σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο Κέντρο Ένταξης και Εκμάθησης που λειτουργεί στην Λιβαδειά.

Το πρόγραμμα HELIOS, υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπό την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME).

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου