29/9/20

Όχι στις ανεμογεννήτριες στον Ελικώνα, διαμαρτυρία στη Λιβαδειά

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία αιολικού πάρκου στη θέση Μεγάλη Λούτσα στην κορυφή του Ελικώνα, πάνω από το χωριό Ζερίκι, εξέφρασαν κάτοικοι και πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς.

Επίσης οι Τοπικές Κοινότητες, η Δημοτική Κοινότητα Λεβαδέων και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έχουν ψηφίσει αρνητικά.

Ακόμα στις  26 Αυγούστου 2020, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων, το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη, την αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ομόφωνα αποφάσισε και ψήφισε αρνητικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, στη καρδιά του Ελικώνα, στη θέση « Μεγάλη Λούτσα», ενώ ο Δήμαρχος εκτός απο το να παραστεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση της υπόθεσης δεσμεύτηκε οτι σε περίπτωση έγκρισης της μελέτης από το Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με το Σύλλογο Ελικωνίων.

Χθες στην συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Ελικώνα (Ζερίκι), στην περιοχή “Μεγάλη Λούτσα”.

Ο Σύλλογος Ελικωνίων Επαρχίας Λιβαδειάς,  ο Δικηγορικός Σύλλογος Λιβαδειάς, άλλοι σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής, το έτος 2012, είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρωθεί απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η οποία είχε τότε εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την συγκεκριμένη περιοχή.

Το 2016 το ΣτΕ εξέδωσε την με αριθμό 696/2016 απόφασή του η οποία και δικαίωσε τους κατοίκους της περιοχής.

Τώρα κάτοικοι και φορείς ζητούν “την ματαίωση του επιχειρούμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος με τον δήθεν οικολογικό μανδύα” και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στον Ελικώνα. 

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου