15/9/20

Ανάγκη συνέχισης του Προγράμματος Επιδότησης Τόκων Υφισταμένων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απευθύνθηκε με Υπόμνημά του προς τον Υπουργό  Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα,  αναφερόμενος στην αναγκαιότητα συνέχισης του Προγράμματος  Επιδότησης Τόκων Υφισταμένων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID-19, είτε με την έκδοση νέου Κύκλου είτε εναλλακτικά, με τη παράταση της προκήρυξης που έκλεισε την 31/8/2020.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι πολλές υπήρξαν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες έσπευσαν να επωφεληθούν των ευεργετημάτων τoυ Προγράμματος και μπόρεσαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις χρηματοδότησης έως την 31/8/2020, ημέρα εκπνοής της σχετικής προθεσμίας, η οποία συνέπιπτε και με τη λήξη σειράς άλλων πιεστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, για τις οποίες δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι επιχειρήσεις, σημαντικός αριθμός παραγωγικών μεταποιητικών μονάδων, που εν μέσω κρίσης διατήρησαν το εργατικό δυναμικό τους, δεν κατάφεραν να το πράξουν, με αποτέλεσμα να στερούνται της επιβράβευσης που παρέχεται με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα στους συνεπείς δανειολήπτες. 

Συγκεκριμένα, η παρατεταμένη έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί όλο αυτό το διάστημα στην αγορά και η ανάγκη προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις, συνεπικουρούμενες α) από την γενικότερη χαλάρωση που παρατηρείται στις επιχειρήσεις κατά τη θερινή περίοδο συνέπεια των αδειών του προσωπικού και β) τη πληθώρα προθεσμιών που εξέπνεαν, δημιούργησαν νέες προτεραιότητες και ασφυκτικές πιέσεις στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και προκάλεσε ανυπέρβλητα εμπόδια στην δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στην Πρόσκληση συμμετοχής στο Πρόγραμμα.  

Ο Σύνδεσμος στη επιστολή του τονίζει ότι η προτεινόμενη διατήρηση σε ισχύ του Προγράμματος επιδότησης των τόκων των υφιστάμενων δανείων είναι απαραίτητη, καθώς η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας, η αντιμετώπιση του οποίου αναμένεται να πλήξει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη οικονομική δραστηριότητα. 

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος ζητά από την Πολιτεία να επιδείξει τη δέουσα ετοιμότητα και βούληση στήριξης των συνεπών δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων, που δεν πρόλαβαν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και οι οποίες εν προκειμένω αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης ρευστότητας και συναντούν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους έναντι των Τραπεζών. Σε αντίθετη περίπτωση η θωράκιση της οικονομίας, αλλά και η στήριξη του τραπεζικού συστήματος καθίστανται αμφίβολες, σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία απαιτείται η κινητοποίηση όλων για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου