4/8/20

«Στα χνάρια των Ηρώων» Με μεγάλη επιτυχία ο αγώνας δρόμου απο τις Θεσπιές στις Θερμοπύλες


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 3ος Αγώνας Δρόμου Θεσπιές ...

Σε ένα μεγάλο και άρτια οργανωμένο και επιτυχημένο αθλητικό γεγονός, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, από άλλα παρόμοια στη χώρα, εξελίχθηκε ο 30ς αγώνας δρόμου Θεσπιές - Θερμοπύλες “Στα χνάρια των ηρώων”, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα πολύ αυξημένα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού που έλαβε ο Δήμος Αλιάρτου  - Θεσπιέων.
     
Οι αθλητές, περίπου 240, μαζί με τις ομάδες σκυταλοδρομίας, ξεκίνησαν το  Σάββατο 1η Αυγούστου από το ανακαινισμένο μνημείο του Δημόφιλου στις Θεσπιές και τερμάτισαν την Κυριακή 2 Αυγούστου στο Μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες,ενώ η απονομή έγινε στο παρακείμενο Μνημείο των 700 Θεσπιέων.
Η  ενεργοποίηση, εκ μέρους του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων, των δύο Περιφερειακών ενοτήτων, Βοιωτίας και Φθιώτιδας, και των Δήμων της διαδρομής, Λεβαδέων, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Καμένων Βούρλων και Λαμιέων, στην συνδιοργάνωση και στήριξη του αγώνα για πρώτη φορά, είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση εκατοντάδων εθελοντών που σε μήκος 102 χιλιομέτρων δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα εξυπηρέτησης των αθλητών.

“Ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων έχοντας πάρει πολύ πρόσφατα πιστοποίηση από τη ΓΓΑ σε ότι αφορά διοργάνωση τέτοιων γεγονότων, με τρόπο μεθοδικό και όπως αποδείχθηκε αποτελεσματικό υλοποίησε ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός που αφορά την ιστορία του τόπου μας.
Άνθρωποι και υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας και συνέβαλαν στη διοργάνωση. Χωρίς αυτούς όλα θα ήταν πολύ δύσκολα.
Οι Αντιδήμαρχοι, αιρετοί, συνεργάτες, στελέχη, προσωπικό και εθελοντές του Δήμου μας, τέθηκαν όλοι στην πρώτη γραμμή μάχης για την επίτευξη του στόχου”, σημείωσε ο Δήμαρχος Αλιάρτου - Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης.
Και πρόσθεσε: “Η Περιφέρεια Στ. Ελλάδα με τους Αντιπεριφερειάρχες Φανή Παπαθωμά της Βοιωτίας και Κυρμανίδη Ηλία της Φθιώτιδας, στήριξαν απόλυτα την προσπάθειά μας.
Οι Δήμαρχοι Λεβαδέων Γιάννης Ταγγαλέγκας, Αμφίκλειας- Ελλάτειας  Αθανασία Στιβακτή και Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, μαζί με τους αντιδημάρχους τους και άλλους συνεργάτες πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση των εθελοντών, συμμετέχοντας και οι ίδιοι στη στελέχωση των σταθμών υποστήριξης των αθλητών κατά μήκος της διαδρομής.
Το παράρτημα του Ε.Ε.Σ Λιβαδειάς που στελέχωσε το σταθμό της Χαιρώνειας και δύο ακόμα σημεία.
Οι πρόεδροι, τα τοπικά συμβούλια, σύλλογοι γυναικών και πολιτιστικοί σε όλη τη διαδρομή ήταν παρόντες.
Ο σύλλογος φυσιοθεραπευτών και πολλοί γιατροί πρόσφεραν βοήθεια σε αθλητές όπου χρειάστηκαν.
Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στην τεράστια κινητοποίηση της Τροχαίας και στους δύο Νομούς που εξασφάλισε την απρόσκοπτη διεξαγωγή του αγώνα που πραγματοποιείται νύχτα και σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία.
Στον Δήμαρχο Τανάγρας, Βασίλη Περγάλια  και στο Δήμαρχο Θηβαίων Γιώργο Αναστασίου για την άμεση και σημαντική βοήθεια που μας πρόσφεραν στην προετοιμασία του χώρου στις Θεσπιές.
Τους επίσημους καλεσμένους   (Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδημάρχους και στελέχη των Δήμων και υπηρεσιών που προσήλθαν στις τελετές έναρξης και λήξης της διοργάνωσης.
Ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Δούκα Πέτρο, ο οποίος ήλθε στην τελετή έναρξης, στις Θεσπιές, αποτίοντας  φόρο τιμής στους 700 Θεσπιείς.
Σε όλους τους χορηγούς μας των οποίων το ονόματα μνημονεύτηκαν κατά την έναρξη και παραμένουν  αναρτημένα στο χώρο .
Τέλος στο κοινό που προσήλθε για να χειροκροτήσει τους αθλητές.
Σε όλους αυτούς απευθύνω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου, λέγοντάς τους πως ο σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι να θυμίσουμε και να θυμηθούμε ξανά την ιστορία μας και να επαναφέρουμε στη μνήμη όλων τα διδάγματά της”.
Και κατέληξε λέγοντας “Σε αυτή τη Μάχη πρέπει να πολεμήσουμε όλοι, γιατί η μάχη της μνήμης είναι δική μας”.


Φ. Αρκουμάνης και Ε. Ψαρόμυαλου οι νικητές του 3ου αγώνα Θεσπιές - Θερμοπύλες

Δύο αθλητές μεγάλης εμπειρίας σε ορεινούς αγώνες, ο Φάνης Αρκουμάνης του ΑΟ «Πέλωψ» και της Tecnica με την Ελένη Ψαρόμυαλου του ΑΚΟΛ και της Sky women team αναδείχθηκαν νικητές στο νυκτερινό 3ο αγώνα υπερ – απόστασης «Στα χνάρια των Ηρώων» επί της απαιτητικής διαδρομής από τις Θεσπιές έως τις Θερμοπύλες (102χλμ).

Ο Φ. Αρκουμάνης τερμάτισε πριν από τις 05:00 σε λιγότερες από 9 ώρες: 8:55:59 νέα επίδοση αγώνα… Προσκύνησε για ολίγα λεπτά το άγαλμα του Λεωνίδα και στη συνέχεια από μικροφώνου σε σύντομες δηλώσεις του μίλησε περί του αγαθού της ελευθερίας. Συνέδεσε τη μάχη των Θερμοπυλών με γεγονότα της Επανάστασης του ΄21 και του ΄40. Ακολούθησαν 2ος ο Γιώργος Δρόσος με +16:18 και 3ος ο Γιώργος Πατεράκης με +19:05.
Η Ε. Ψαρόμυαλου χρειάστηκε 11:11:20. Είχε την πρωτοβουλία σε όλο τον αγώνα. Συμπλήρωσαν το βάθρο 2η η Γεωργία Ζαφειροπούλου με +1:59:08 και 3η η Ματίνα Σγουροπούλου με +2:16:14.
Ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος εκ Πλαταιών, εμπνευστής του αγώνα “Ευχίδιος Άθλος” τερμάτισε φορώντας αντίγραφο αρχαίας περικεφαλαίας κρατώντας μια αναμμένη δάδα.


Με 3 υποστηρικτικούς σταθμούς «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ» το Περιφερειακό Τμήμα Λιβαδειάς  του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 
Το Περιφερειακό Τμήμα του ΕΕΣ Λιβαδειάς κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αλιάρτου –Θεσπιέων και του Δήμου Λεβαδέων ανέλαβε  την υγειονομική κάλυψη και την εν γένει υποστήριξη των αθλητών του 3ου Αγώνα Δρόμου «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ» 102 χιλ. Υπήρχαν τρεις υποστηρικτικοί σταθμοί του Ερυθρού Σταυρού για τους αθλητές.
“Όλοι οι εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος  (Δόκιμοι Σαμαρείτες, εθελοντές Νοσηλευτικής και εθελοντές της Κοινωνικής Πρόνοιας ) βρίσκονταν στους σταθμούς αντιμετωπίζοντας τα περιστατικά με υπευθυνότητα και ασφάλεια τηρώντας  αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της εξάπλωσης κορωνοϊού (COVID-19).

Οι Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού με την άρτια εκπαίδευσή τους βρίσκονται κοντά στον πολίτη που έχει ανάγκη”, σημείωσαν εκ μέρους του Δ.Σ. η Πρόεδρος Αγγελική Μπίνιου και η Γραμματέας Ευσταθία Καφρίτσα.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου