21/7/20

Επιστολή στο Διοικητή της ΤτΕ, από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Φ. Σπανό για το κλείσιμο περιφερειακών καταστημάτων τραπεζών


Ποιος είναι ο Φάνης Σπανός, ο νέος, μόλις 34 ετών Περιφερειάρχης ...

Επιστολή στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα το κλείσιμο καταστημάτων και την απομάκρυνση ATM’s όλων των συστημικών Τραπεζών στα όρια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά την τελευταία τριετία και τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν, απέστειλε ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός.
Η επιστολή του κ. Σπανού κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τους Βουλευτές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.

«Αρχικώς, και με την ευκαιρία της ανανέωσης των καθηκόντων σας ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, θα ήθελα να ευχηθώ μια ακόμη ευδόκιμη και παραγωγική θητεία”, σημειώνει ο κ. Σπανός και προσθέτει: “Γνωρίζοντας το σοβαρό ενδιαφέρον σας για τα ζητήματα της περιοχής μας και όχι μόνο, επιθυμώ να σας θέσω το ακόλουθο ιδιαιτέρως σημαντικό για την Περιφέρειά μας ζήτημα. Κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία όλο και περισσότερα υποκαταστήματα συστημικών τραπεζών παύουν τη λειτουργία τους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται καθημερινά όλο και δυσκολότερη. Δεδομένων, μάλιστα, των συνθηκών που επιβάλλουν την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων υγιεινής για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού, παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός στα λιγοστά εναπομένοντα υποκαταστήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη δυσλειτουργία”.
Ακολούθως σημειώνει μεταξύ άλλων: “Στα μέρη όπου παύει η λειτουργία τραπεζικών υποκαταστημάτων διαβιούν και κάτοικοι, για τους οποίους η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών όχι μόνο δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλής, αλλά λόγω ηλικίας και πρόσβασής τους στο διαδίκτυο, καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Ως εκ τούτου, αναγκάζονται να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα μακριά από την οικία τους, με αποτέλεσμα τόσο την οικονομική όσο και τη σωματική τους επιβάρυνση. Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται και με την κατάργηση πολλών Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ) από αρκετές περιοχές ανά τη Στερεά Ελλάδα”.
Πιο συγκεκριμένα,όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης τα τελευταία 3 χρόνια η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος έπαυσε τη λειτουργία τουλάχιστον 9 υποκαταστημάτων, πλέον των ΑΤΜ στους δήμους Αγράφων, Διρφύων-Μεσσαπίων, Δωρίδος, Δελφών,  Ερέτριας, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μακρακώμης, Ορχομενού και Χαλκιδέων. Η Τράπεζα Πειραιώς περιόρισε τη λειτουργία των υποκαταστημάτων και ΑΤΜ της στους Δήμους Δωρίδας, Ερέτριας και Καρύστου, ενώ έκλεισε υποκαταστήματα στους Δήμους  Λαμιέων, Ιστιαίας - Αιδηψού, Δομοκού, Λοκρών, Μακρακώμης και Δελφών. Η Τράπεζα Eurobank έπαυσε τη λειτουργία υποκαταστημάτων στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού, Λαμιέων, Λοκρών και Δελφών, ενώ η Τράπεζα Alpha Bank στους Δήμους Χαλκιδέων και Στυλίδας.
Και καταλήγει: “Σύμφωνα με τα ως άνω διαλαμβανόμενα, παρακαλώ όπως εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή το σημαντικό αυτό θέμα της μείωσης των τραπεζικών υποκαταστημάτων και των ATMs στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και προβείτε ενδεχομένως σε σχετική ρύθμιση ή κινητροδότηση για την αποκατάστασή του. Η πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για στρατηγικούς μας στόχους, όπως η οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η προστασία από την απομόνωση της ελληνικής επαρχίας”

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου