16/3/20

Παρέμβαση απο το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς για πρόσθετα μέτρα λόγω του κορωνοϊού


Αποτέλεσμα εικόνας για εργατικό κέντρο Λιβαδειάς

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό με ανακοίνωσή του συστήνει την προσοχή στους εργαζόμενους να ακολουθούν τα μέτρα υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
   Επίσης εφιστά την προσοχή στους εργαζόμενους καθώς “παρατηρούνται φαινόμενα εκμετάλλευσης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από κάποιους εργοδότες, οι οποίοι ευκαιρίας δοθείσης και με πρόφαση την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προσπαθούν να εφαρμόσουν την εργασία από το σπίτι”.
Το ΕΚΛ τονίζει πως η  ενέργεια αυτή “είναι παράνομη, διότι δεν υπάρχει ΣΣΕ που να καθορίζει τους όρους εργασίας και τις αμοιβές και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τον πανικό που έχει προκαλέσει η έλευση του κορωνοϊού για να καταπατήσει τα εργασιακά δικαιώματα”.
Παράλληλα ζητά να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α)  Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.
β)  Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή είναι κλειστό το Σχολείο ή ο Βρεφονηπιακός Σταθμός.
γ)  Σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση ή τμήμα επιχείρησης και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κανονικά, χωρίς να αφαιρείται μέρος της κανονικής άδειας.
“Η μνημονιακή επέλαση των μέτρων που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν διαλύσει ότι υπήρχε από το δημόσιο Σύστημα Υγείας πριν το 2010 και συνεχίζουν να αποδιοργανώνουν ότι έχει απομείνει, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν την περίθαλψη αυτών που θα νοσήσουν αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ζωή τους. Γι’ αυτό  καλούμε τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας όπου υπάρχουν, τις σωματειακές επιτροπές, τα επιχειρησιακά σωματεία κάθε κλάδου, κάθε εργαζόμενο, να καταγράψουν με προσοχή και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα επιμέρους  ζητήματα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων που μπορεί να χρειαστούν σε κάθε χώρο δουλειάς”, τονίζουν εκ μέρους του Δ.Σ. του Ε.Κ. Λιβαδειάς., ο Πρόεδρος Κώστας Κολιούσης και ο Γραμματέας Γιώργος Αγγελόπουλος.
Καταλήγοντας το Ε.Κ. Λιβαδειάς απαιτεί απο την κυβέρνηση:
• Δημόσια παροχή Yγείας με δωρεάν πρόσβαση για όλους. 
• Να στελεχωθούν πλήρως με μόνιμες προσλήψεις όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.
• Να λειτουργήσουν άμεσα σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.
• Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
• Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λ.π.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.
• Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε Γιατρούς Εργασίας και Τεχνικούς Ασφαλείας.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου