16/3/20

Στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Αμπελοχωρίτης Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης


Αποτέλεσμα εικόνας για Στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας  ο Αμπελοχωρίτης Άγιος  Εφραίμ Κατουνακιώτης

Η Κοινότητα Αμπελοχωρίου του Δήμου Θηβαίων με ιδιαίτερη χαρά και αγαλλίαση ψυχής πληροφορήθηκε την Αγιοποίηση του Αμπελοχωρίτη π. Εφραίμ Κατουνακιώτη, με τις καμπάνες του Ι.Ν. της Αναλήψεως του Σωτήρος, της ενορίας της κοινότητας, να ηχούν χαρμόσυνα, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους πιστούς.

Ο Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης αγιοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη από την Ιερά Σύνοδο.
Ο Άγιος γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1912 Αμπελοχώρι Βοιωτίας και εκοιμήθη στις 27 Φεβρουαρίου 1998 στο Άγιο Όρος, όπου έζησε ως ορθόδοξος μοναχός.

Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης Παπανικήτας και η μητέρα του Βικτωρία και είχαν τέσσερα παιδιά.
Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος.
Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Αμπελοχώρι, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού όμως, οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στη Θήβα για να διευκολύνουν τις σπουδές των παιδιών τους. Μαθημένος να εκκλησιάζεται πολύ συχνά, συνδέθηκε νωρίς με μοναχούς και άρχισε από κοσμικός ήδη να ζει ζωή σχεδόν καλογερική.
Την 14η Σεπτεμβρίου 1933 ο Ευάγγελος αποφάσισε να μονάσει στο Άγιο Όρος στα Κατουνάκια, στο ησυχαστήριο του Οσίου Εφραίμ του Σύρου και υποτάχτηκε στην συνοδεία των Γεροντάδων Εφραίμ και Νικηφόρου.
Ένα εξάμηνο μετά την προσέλευσή του, εκάρη μικρόσχημος μοναχός με το όνομα Λογγίνος. Το 1935 έγινε μεγαλόσχημος μοναχός από τον Γέροντά του Νικηφόρο και έλαβε το όνομα Εφραίμ.
Τον επόμενο δε χρόνο χειροτονήθηκε ιερέας.
Ο παπα-Εφραίμ γνώρισε τον ξακουστό στο Άγιο Όρος μοναχό Γέροντα Ιωσήφ τον Σπηλαιώτη ή Ησυχαστή (1898-1959) και συνδέθηκε πνευματικά μαζί του, αφού πήρε την άδεια από τον Γέροντά του Νικηφόρο.
Ο Γέροντας Ιωσήφ με την σειρά του, άσκησε καταλυτική επίδραση στην πορεία του νεαρού μοναχού στην πνευματική ζωή.
Το προσωνύμιό του στο Άγιο Όρος ήταν «ο χαρισματούχος υποτακτικός», λόγω της υπακοής που επέδειξε στον Γέροντα Νικηφόρο, έναν γέροντα πολύ σκληρό κατά γενική ομολογία.
O Εφραίμ θεωρούσε την κάθε Θεία Λειτουργία και μία θεοφάνεια, ένα συγκλονιστικό και βαθύτατα πνευματικό γεγονός.
“Η ευχή του και η χάρη  του να μας συνοδεύει όλους”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του
Προέδρου της Κοινότητας Αμπελοχωρίου
Δημήτριου Κοκοντίνη και των μελών του Δ.Σ.
Ανδρονίκης Κουτσούκου-Παπαναστασίου,
Ιωάννη Παπαναστασίου, Κωνσταντίνου Παπαβλάχου και Χαράλαμπου Κολυμπίρη

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου