17/2/17

Συμμετοχή εκπροσώπων στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών ζητά η ΠΕΔ Στερεάς

Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε στην πρόσφατη συνεδρίασή του για τη διεκδίκηση μιας μείωσης του ειδικού τέλους και της επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος για την άσκηση αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών της χώρας, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για τη συμμετοχή εκπροσώπων των Π.Ε.Δ. στις ΕΠ.Ε.Α. (Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων) καθώς οι Δήμοι αποτελούν τον εγγύτερο θεσμό στον πολίτη και γνωρίζουν απόλυτα τις ανάγκες τους.
ped2015
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης το θέμα που αφορούσε στη διεκδίκηση μιας εκ νέου ενεργοποίησης της διαδικασίας νομιμοποίησης των λιμενικών έργων από τους Δήμους και τη διερεύνηση της δυνατότητας εξαίρεσης των Δήμων από την καταβολή προστίμων αυθαίρετης χρήσης. Το θέμα έθεσε στο Συμβούλιο η Δήμαρχος Ερέτριας, Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ενώ για την κρισιμότητα του προβλήματος και την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης ανέπτυξαν τις απόψεις τους ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης, ο Δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των παραλιακών Δήμων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νοσηρή αυτή κατάσταση.
Το Δ.Σ. ομόφωνα προχώρησε στην απόφαση για την ανάδειξη του θέματος στα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, εισηγήθηκε την ενεργοποίηση της Π.Ε.Δ. και των Δήμων για τη διεκδίκηση μιας αποκεντρωμένης λειτουργίας Δημοτολογίων, σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, η συγκέντρωση των εν λόγω υπηρεσιών στην έδρα του Δήμου αφενός επιβαρύνει τους πολίτες και αφετέρου οξύνει τα προβλήματα γραφειοκρατίας.
«Στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τη χώρας μας, είναι υποχρέωσή μας να διευκολύνουμε τον πολίτη κι όχι να του δημιουργούμε νέα προβλήματα κι επιπλέον επιβαρύνσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος συνηγορόντας υπέρ της άποψης του κ. Νικολάου όπως και ομόφωνα το σύνολο των μελών του οργάνου
Ακολούθησε η εισήγηση του Δημάρχου Δομοκού, Δημήτριου Τζιαχρήστα, που αφορούσε στον ρόλο, που θα πρέπει να έχουν οι Δήμοι στην ενεργοποίηση της παράτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο υποστήριξε ότι οι Δήμοι, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες κι ανάλογα με τις ανάγκες τους για προσωπικό, θα πρέπει απαραιτήτως να δίνουν την σύμφωνη γνώμη τους για το αν και πότε πρέπει να ενεργοποιούνται οι συγκεκριμένες συμβάσεις.
«Δεν μπορεί ένας ορεινός Δήμος να έχει τις ίδιες ανάγκες για προσωπικό με ένα παραλιακό Δήμο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως επίσης είναι σίγουρο ότι όλοι οι Δήμοι δεν έχουν την ίδια άνεση να πληρώσουν για δαπάνες, τις οποίες δεν είχαν προϋπολογίσει. Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη κι η δική μας σύμφωνη γνώμη», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Υπερήφανος.
Το Δ.Σ. ψήφισε ομόφωνα υπέρ της προώθησης πρότασης νομοτεχνικών διορθώσεων στη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις, τις οποίες πρότεινε ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Νικολάου με στόχο την άρση ορισμένων στρεβλώσεων, που εμπεριέχουν οι νέες διαδικασίες κι επιβαρύνουν τους Δήμους.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την έκδοση του ψηφίσματος συμπαράστασης στα αιτήματα των αγροτών.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου