4/6/21

Ε.Κ. Λιβαδειάς - Ν.Τ ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση νομοθετεί τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά

Όπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας “ο νέος αντεργατικός Νόμος που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή,  εκτός από την επιβολή της 10ωρης εργασίας προβλέπει και κατάργηση της αμοιβής υπερωριών, μεγαλύτερη ευελιξία και ελαστικότητα στις σχέσεις εργασίας, ενώ επιχειρεί την κατάργηση βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προκειμένου να φιμώσει τα αγωνιστικά και μαχητικά συνδικάτα και να τα βάλει στο «γύψο”.

Παράλληλα επισημαίνουν: “Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα αντεργατικά μέτρα που διατήρησαν και επέκτειναν όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις, η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει κυριολεκτικά τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο – έκτρωμα του υπουργού Χατζηδάκη, επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατακτημένα με αίμα, γκρεμίζει ό,τι απέμεινε όρθιο με τους αγώνες μας , για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων”.

Και προσθέτουν: “Το νομοσχέδιο – τερατούργημα καταργεί το οκτάωρο  και το πενθήμερο με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας, καταργεί  τις  συλλογικές  συμβάσεις, νομοθετεί τον Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες, παρακωλύει  το δικαίωμα της απεργία, το μετατρέπει σε «συμβολικό» δικαίωμα, μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε ιδιώνυμο αδίκημα, καθιερώνει την τηλεργασία ανάλογα με τα «κέφια» του εργοδότη και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, επίσης αυξάνεται το ανώτατο όριο των υπερωριών στις 150 (από 96 στην βιομηχανία και 120 συνολικά) και μειώνεται η αποζημίωσή τους (από 60% στο 40%), ενώ καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας”.

Καταλήγοντας εκ μέρους των Δ.Σ. και της Ε.Γ. ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Κώστας Κολιούσης και ο Πρόεδρος του Ν. ΑΔΕΔΥ Νίκος Μπούρας καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιουνίου στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά, στις 10:30 το πρωί, με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων (μάσκες, αποστάσεις κ.α.) , και υπογραμμίζουν: “Διεκδικούμε Εργασία και Ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους”.


Ε.Κ. Θήβας: Το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά δεν θα περάσει

Την Πέμπτη 10 Ιούνη 2021, με την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι της χώρας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο Θήβας “θα δώσουν την απάντηση στην Κυβέρνηση της Ν.Δ για το νομοσχέδιο-έκτρωμα που θέλει να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή”. 

Και προσθέτει: “Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – τερατούργημα για τον κόσμο της εργασίας, που αν εφαρμοστεί θα διαμορφώσει εργασιακές συνθήκες ενός σύγχρονου μεσαίωνα, αφού στην ήδη υπάρχουσα εργασιακή ζούγκλα από τις μνημονιακές πολιτικές, έρχεται -μεταξύ των άλλων- να καταργήσει το οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να δώσει «δώρο» στους εργοδότες τις απλήρωτες υπερωρίες, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, να φαλκιδεύσει το δικαίωμα της απεργίας, να καταργήσει το ΣΕΠΕ και να γενικεύσει την Κυριακάτικη εργασία”.

Το Ε.Κ. Θήβας θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της 10 Ιούνη και καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής, “όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη ώστε να μην περάσει αυτός ο εργασιακός οδοστρωτήρας δικαιωμάτων και κατακτήσεων του εργατικού κινήματος”. 

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν πούλμαν  για την Αθήνα στην κεντρική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11οο το πρωί. Τα πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 08.00 το πρωί, από το ΚΤΕΛ Θήβας με ενδιάμεσες στάσεις σε ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ  (8.45) και ΟΙΝΟΦΥΤΑ (9.00). 

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 9.6.2021 στο γραφείο του Εργατικού Κέντρου.


Σ.Ι .Υ. Λιβαδειάς: Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση

“Μπροστά στην καταιγίδα που έρχεται, οργανώνουμε την απάντηση μας, παίρνουμε θέση μάχης!”, τονίζει μεταξύ άλλων το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 10 Ιούνη, ώρα 10.30 π.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

“Δυναμώνουμε τον απεργιακό αγώνα για :

* Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα!

* Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο. Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοϊδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.

* Ζωή και δουλειά με δικαιώματα με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο”, αναφέρει σχετικά το κάλεσμα.



ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου