1/6/21

Γ. Μουλκιώτης: Η αδιαφορία της Κυβέρνησης οδηγεί και τους Βοιωτούς κτηνοτρόφους σε πολλαπλά αδιέξοδα

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης ζητά την άρση των αδικιών σε βάρος των κτηνοτρόφων με τις μειωμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις, την έλλειψη αποζημιώσεων για τον Covid και την μη αξιοποίηση των βοσκοτόπων για την νέα ΚΑΠ.


Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η πληρωμή των πολυπόθητων συνδεδεμένων ενισχύσεων σε βοοειδή και αιγοπρόβατα σε όλη τη χώρα αιφνιδίασε και εξόργισε τους κτηνοτρόφους από τον Έβρο ως την Κρήτη, καθώς έλαβαν λιγότερα του αναμενομένου από τα προηγούμενα χρόνια ποσού.  

Τονίζεται επίσης ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πραγματική αύξηση παραγωγικών ζώων τέτοιας έκτασης που να το δικαιολογεί και πάρα πολύ μεγάλος αριθμός πραγματικών κτηνοτρόφων δεν έλαβε συνδεδεμένη ενίσχυση.

Επιπλέον, οι Τράπεζες παρακράτησαν το σύνολο του ποσού της κατατεθείσας ενίσχυσης, έναντι οφειλών προς αυτές, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε και η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την χρήση των βοσκοτόπων η οποία αγνοεί πλήρως την δικαίωση της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (2020)  για τον ορισμό του βοσκότοπου (μεσογειακού βοσκότοπου) καθώς και  την εφαρμογή του Κανονισμού Omnibus  (2017). 

Τέλος, για μια σειρά αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας οι κτηνοτρόφοι έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου