13/4/21

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γ. Ταγκαλέγκας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) κ. Jason Hepps και την κ. Μαργαρίτα Σαλτερή από το Τμήμα Προγραμμάτων του διεθνούς οργανισμού. 


Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και μέλη της ομάδας έργου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ), που υλοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων ESTIA στη Λιβαδειά.

Η συνάντηση των δυο μερών είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθώς έκλεισε ένας κύκλος εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λεβαδέων και  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR). Το ταξίδι ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. 

Ο κ. Hepps αναφέρθηκε στο επιτυχημένο πρόγραμμα ESTIA που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά, ένα πρόγραμμα που πέτυχε πολλά, έτυχε διεθνούς αναγνώρισης ως υπόδειγμα φιλοξενίας προσφύγων. Επίσης, εξέφρασε την πρόθεση για διεύρυνση της συνεργασίας, σε ένα διαφορετικό πλαίσιο που θα επικεντρώνεται στην ένταξη των προσφύγων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.  Ο εκπρόσωπος της UNHCR υπογράμμισε ότι οι Δήμοι, ως διοικητικές μονάδες είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς για την ανάπτυξη προγραμμάτων φιλοξενίας και ένταξης των προσφύγων και μέσω αυτών να διαχέεται η αποκτηθείσα γνώση σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.   

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας ευχαρίστησε τον κ. Hepps για την πολύτιμη συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας στην επιτυχία του προγράμματος και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και στην πρώην Δήμαρχο κ. Γιώτα Πούλου που ξεκίνησε το πρόγραμμα ESTIA στην πόλη. Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ομάδα έργου της ΚΕΔΗΛ, καθώς ήταν αυτή που συνέβαλε στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν αντιμετωπίστηκαν σοβαρά προβλήματα και επιτεύχθηκε η ομαλή συμβίωση.  Ο Δήμος περνάει σε ένα δεύτερο κύκλο με την υλοποίηση του ESTIA υπό την εποπτεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν από τη μετάβαση αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο θα εξομαλυνθούν το επόμενο διάστημα.

Τόνισε δε, ότι σημαντικός παράγοντας για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία αποτελεί η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.  Επίσης, επανέλαβε ότι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για πρόσφυγες.

Κλείνοντας, συμφώνησαν ότι η συνεργασία των δύο φορέων δεν σταματά εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και στο μέλλον, καθώς η εμπειρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για θέματα προσφύγων θα είναι πάντα χρήσιμη.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου