30/3/21

Καταγγελία από την Πανελλαδική Φιλοζωϊκή & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για τις φόλες στη Λιβαδειά

Ζητά παρέμβαση από την Αστυνομία, τον Εισαγγελέα και το Δήμο. Καταγγελία και από τον Δήμο Λεβαδέων και τους Εθελοντές Φιλόζωους Λιβαδειάς.

Σε καταγγελία για τις δηλητηριάσεις αδέσποτων ζώων στη Λιβαδειά προχώρησε η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η καταγγελία απευθύνεται  προς τον Εισαγγελέα Λιβαδειάς, το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδειάς, το δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

“Από την Κυριακή 20 Μάρτη, καθημερινά βρίσκονται ζώα νεκρά ή να ψυχορραγούν από φόλες στο κέντρο της Λιβαδειάς και πολλά αδέσποτα έχουν χαθεί από τις γειτονιές τους. Όπως μας ενημέρωσαν φιλόζωοι της πόλης, είχαν προηγηθεί αναρτήσεις διαμαρτυρίας και αρνητικά σχόλια σε τοπικές σελίδες.

Στη Λιβαδειά, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, υπάρχουν εκατοντάδες καθημερινές εγκαταλείψεις ενήλικων και μικρών ζώων και δεκάδες θανατώσεις κυρίως μικρών γατιών και κουταβιών”, τονιζει η ΠΦΠΟ.

Και προσθέτει: “Είναι υποχρέωση των αρμόδιων φορέων να φροντίζουν για τη μείωση των αδέσποτων, να κάνουν γενναία προγράμματα στειρώσεων, να κλείσουν τα παράνομα εκτροφεία, να ελέγξουν κυνηγούς και κτηνοτρόφους για την αναπαραγωγή των σκύλων τους, να ελέγχουν τις περιπτώσεις παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης, να κάνουν καμπάνιες ενημέρωσης και εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων.

Σε σχέση με το έγκλημα που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Λιβαδειάς, καλούμε την Αστυνομία, τον Εισαγγελέα και το Δήμο, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το σταματήσουν, πράττοντας σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι εγκυκλίοι του Α.Π και προχωρώντας σε ενδελεχή έρευνα για την ανακάλυψη των δραστών , όπως οφείλετε και όπως θα πράττατε αν τα τόσα θύματα ήταν άνθρωποι”.

Καταλήγοντας τονίζει: “Ζητάμε να βρεθούν, να συλληφθούν, να δικαστούν και καταδικαστούν για τα αποτρόπαια εγκλήματα τους.

Η ατιμωρησία είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες που οι κακοποιήσεις των ζώων και το ειδεχθές αυτών αποτελούν μια ειδεχθή παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας.

Στον 21ο αιώνα είναι όνειδος για μια πόλη, να θανατώνονται ζώα με φριχτό τρόπο μπροστά στα έντρομα μάτια μικρών και μεγάλων.

Σταματήστε το έγκλημα, τιμωρήστε τους υπεύθυνους, εφαρμόστε το νόμο. Κινηθείτε σήμερα και σώστε τα αδέσποτα και τα οικόσιτα της Λιβαδειάς. Είναι τα μόνα που δε φταίνε σε τίποτε!”.


Εθελοντές Φιλόζωοι Λιβαδειάς: ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΨΥΧΩΝ

Οι Εθελοντές Φιλόζωοι Λιβαδειάς με ανακοίνωσή τους εκφράζοουν “την βαθύτατη λύπη και τον αποτροπιασμό για τις μαζικές δολοφονίες ζώων τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Λιβαδειάς με θύματα τόσο αδέσποτα, όσο και δεσποζόμενα ζώα”. 

Οι ΕΦΛ έκαναν γνωστό ότι έχουν προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και καλούν όποιον έχει την οποιαδήποτε πληροφορία να απευθυνθεί στην αστυνομία ή στον σύλλογο “ώστε επιτέλους να σταματήσει αυτή η κτηνωδία”.
Παράλληλα θυμίζει πως με βάση το νόμο 4039/2012, η θανάτωση των ζώων με φόλες διώκεται αυτεπάγγελτα και υπογραμμίζει: “Για άλλη μια φορά, κάποιοι αχαρακτήριστοι συμπολίτες μας έβαλαν φόλες σκορπίζοντας τον θάνατο με τον πιο βάναυσο τρόπο θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο”. 


Την θανάτωση δύο αδέσποτων σκύλων καταδικάζει ο Δήμος Λεβαδέων

Ο Δήμος Λεβαδέων “καταδικάζει απερίφραστα την απάνθρωπη θανάτωση δύο αδέσποτων σκύλων, από την ρίψη δηλητηριασμένων δολωμάτων τροφής,  στην πόλη της Λιβαδειάς” και τονίζει ότι όσοι διέπραξαν αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λεβαδέων εκπροσωπούμενη από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Θανάση Καλογρηά κατέθεσε  μήνυση κατά αγνώστων στο Α.Τ Λιβαδειάς.
“Τέτοιες ωμές πράξεις βίας αποτελούν αδιανόητο έγκλημα και οδηγούν σε στενωπούς υποβάθμισης της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου, σημείωσε ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων. 
Με την έναρξη άσκησης των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή συνέχισε και πολλαπλασίασε τις στειρώσεις, περιθάλψεις, ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις, αύξησε την ποσότητα διανομής ζωοτροφών και τοποθέτησε ταΐστρες και ποτίστρες, προβαίνοντας ακόμη και στην ανάθεση της αρμοδιότητας διανομής τροφής σε υπάλληλο.
“Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως το τέλος του έτους, στειρώσαμε και περιθάλψαμε 35 ζώα.
Το 2020 τα περιστατικά περίθαλψης έφτασαν τα 119, εκ των οποίων τα 84 στειρώθηκαν (μέσα στον αριθμό 119, υπήρχαν μικρά κουτάβια τα οποία δεν έχριζαν στείρωσης, λόγω ηλικίας).
Κατακόρυφα αυξήσαμε την κατανάλωση ζωοτροφών το έτος 2020 έναντι των ετών 2018/ 2019.
Το 2018 και 2019 καταναλώθηκαν 2.000 kg ζωοτροφής ανά έτος, ενώ το 2020 έφτασαν τα 14.894 kg ζωοτροφής.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αγελοποίησης των αδέσποτων ζώων, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε για πρώτη φορά η τοποθέτηση 35 ταϊστρών και ποτιστρών σε όλα τα χωριά του Δήμου Λεβαδέων, αλλά και η τοποθέτηση τους προαστιακά στην πόλη της Λιβαδειάς κατά το έτος 2020”, επισημαίνει σε σχετικη ανακοίνωση ο Δήμος Λεβαδέων.
Και προσθέτει: “Φυσικά υπήρξε και μια σειρά περαιτέρω ενεργειών για τα αδέσποτα ζώα μας, σε συνεργασία πάντα με τον συνεργαζόμενο ιατρό, όπως εμβολιασμοί, περιλαίμια, μικρό χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.
Εντός όλης αυτής της προσπάθειας διανείμαμε συστήματα περισυλλογής περιττωμάτων δεσποζόμενων σκύλων. Τοποθετήσαμε 10 μεταλλικά κυτία και χορηγήσαμε 10.000 αναλώσιμα οικολογικά συστήματα περισυλλογής περιττωμάτων σε 10 σημεία διάθεσης στην Λιβαδειά”.
Επίσης η δημοτική αρχή προχώρησε στην έγκριση χρηματοδότησης απο  το ΥΠΕΣ για την υλοποίηση συγκεκριμένης πρότασης καταφυγίου ζώων, το οποίο θα βοηθήσει περαιτέρω στην προσπάθεια.
“Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες της προσπάθειας αυτής ήταν οι φιλοζωικές οργανώσεις της Λιβαδειάς που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν βοηθώντας στην επίλυση του ζητήματος”, είπε ο Δήμαρχος και κατέληξε: “Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος κι όχι την οριστική του λύση. Είμαστε εδώ για να επιχειρούμε να αλλάξουμε όλα αυτά που τόσα χρόνια φαίνονταν στάσιμα”.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου