17/3/21

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το νέο εκλογικό νόμο που κατατέθηκε ως ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο στην Τοπική Διοίκηση με τις διαδοχικές μεταρρυθμίσεις «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη» κι έχουν μετατρέψει Δήμους και Περιφέρειες σε μοχλό όχι μόνο εφαρμογής αλλά κι επέκτασης όλων των αντιλαϊκών κεντρικών πολιτικών επιλογών. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα πεπραγμένα Δήμων και Περιφερειών στη διεύρυνση της ανταπόδοσης, στην εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση βασικών κοινωνικών δομών, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην φορολεηλασία.

Το νέο εκλογικό σύστημα που προτίθεται να νομοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση επικαλούμενη ως πρόσχημα ζητήματα «κυβερνησιμότητας» καθιστά τον πρώτο συνδυασμό παντοδύναμο λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 43% (!) και δίνοντάς του τα 3/5 του συνόλου των συμβούλων! Ταυτόχρονα, μειώνει τον αριθμό τους για όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες, θέτει το όριο του 3% για να μπει μια δύναμη της αντιπολίτευσης στην κατανομή των εδρών, διατηρεί τον εκβιαστικό Β` γύρο. Αποκλείει έτσι δυνάμεις από την συμμετοχή τους στα συμβούλια, δυσκολεύοντας ακόμα και την ίδια την δυνατότητα συγκρότησης ψηφοδελτίων, αφού θέτει ως προϋπόθεση εγκυρότητας τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων  για όλες τις δημοτικές κοινότητες κι αυξάνει έως και 150% τα παράβολα!

Σε μια προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής αμφισβήτησης της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής που έχει την έκφρασή της και στις φτιαχτές πλειοψηφίες των συμβουλίων, ο νέος νόμος έρχεται να καταργήσει και την όποια δυνατότητα αντίδρασης διαμορφώνονταν στις κοινότητες λόγω της εγγύτητάς τους με τα λαϊκά προβλήματα, δένοντάς τες ουσιαστικά στο άρμα των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων.

Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στο σύνολο του περιεχομένου του εν λόγω νομοσχεδίου το οποίο έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το έργο των αντιδραστικών αντιλαϊκών ανατροπών που ξετυλίγονται εδώ και χρόνια στον χώρο των ΟΤΑ. Στηρίζουμε την απλή κι ανόθευτη αναλογική και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο και στην εκλογή των τοπικών οργάνων με αφετηρία την ισοτιμία της ψήφου κάθε πολίτη. Θεωρούμε βαθειά υποκριτικό το σκηνικό που στήνεται κάθε φορά με τους δήθεν «αυτοδιοικητικούς»  κι «υπερκομματικούς» υποψηφίους, τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία των θεσμών που επιτρέπουν να αναπαράγονται φαινόμενα σήψης και παραγοντισμού, εκμηδενίζοντας την ευθύνη και την λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τα πεπραγμένα των αιρετών που έτσι κι αλλιώς υποστηρίζουν. 


Λαϊκή Συσπείρωση 

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου