23/3/21

Ο Δήμος Λεβαδέων καταδικάζει την απάνθρωπη θανάτωση δύο αδέσποτων

 

Ο Δήμος Λεβαδέων καταδικάζει απερίφραστα την απάνθρωπη θανάτωση δύο αδέσποτων σκύλων, από την ρίψη δηλητηριασμένων δολωμάτων τροφής, χθες στην πόλη της Λιβαδειάς, τονίζοντας ότι όσοι διέπραξαν αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λεβαδέων εκπροσωπούμενη από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Θανάση Καλογρηά κατέθεσε χθες βράδυ μήνυση κατά αγνώστων στο Α.Τ Λιβαδειάς.

Τέτοιες ωμές πράξεις βίας αποτελούν αδιανόητο έγκλημα και οδηγούν σε στενωπούς υποβάθμισης της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου.

Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας, από τις πρώτες μέρες της διοίκησης του, έκρινε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και γι’ αυτό τον λόγο, ανατέθηκε η αρμοδιότητα αυτή στον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Θανάση Καλογρηά.

Με την έναρξη άσκησης των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή συνέχισε και πολλαπλασίασε τις στειρώσεις, περιθάλψεις, ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις, αύξησε την ποσότητα διανομής ζωοτροφών και τοποθέτησε ταΐστρες και ποτίστρες, προβαίνοντας ακόμη και στην ανάθεση της αρμοδιότητας διανομής τροφής σε υπάλληλο.

Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως το τέλος του έτους, στειρώσαμε και περιθάλψαμε 35 ζώα.

Το 2020 τα περιστατικά περίθαλψης έφτασαν τα 119, εκ των οποίων τα 84 στειρώθηκαν (μέσα στον αριθμό 119, υπήρχαν μικρά κουτάβια τα οποία δεν έχριζαν στείρωσης, λόγω ηλικίας).

Κατακόρυφα αυξήσαμε την κατανάλωση ζωοτροφών το έτος 2020 έναντι των ετών 2018/ 2019.

Το 2018 και 2019 καταναλώθηκαν 2.000 kg ζωοτροφής ανά έτος, ενώ το 2020 έφτασαν τα 14.894 kg ζωοτροφής.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αγελοποίησης των αδέσποτων ζώων, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε για πρώτη φορά η τοποθέτηση 35 ταϊστρών και ποτιστρών σε όλα τα χωριά του Δήμου Λεβαδέων, αλλά και η τοποθέτηση τους προαστιακά στην πόλη της Λιβαδειάς κατά το έτος 2020.

Φυσικά υπήρξαν και μια σειρά περαιτέρω ενεργειών για τα αδέσποτα ζώα μας, σε συνεργασία πάντα με τον συνεργαζόμενο ιατρό, όπως εμβολιασμοί, περιλαίμια, μικρό χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.

Εντός όλης αυτής της προσπάθειας διανείμαμε συστήματα περισυλλογής περιττωμάτων δεσποζόμενων σκύλων. Τοποθετήσαμε 10 μεταλλικά κυτία και χορηγήσαμε 10.000 αναλώσιμα οικολογικά συστήματα περισυλλογής περιττωμάτων σε 10 σημεία διάθεσης στην Λιβαδειά.

Επίσης ως Δημοτική Αρχή προχωρήσαμε στη έγκριση χρηματοδότησης απο  το ΥΠΕΣ για την υλοποίηση συγκεκριμένης πρότασης καταφυγίου ζώων, το οποίο θα βοηθήσει περαιτέρω στην προσπάθεια.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες της προσπάθειας αυτής ήταν οι φιλοζωικές οργανώσεις της Λιβαδειάς που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν βοηθώντας στην επίλυση του ζητήματος.

Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος κι όχι την οριστική του λύση.

Είμαστε εδώ για να επιχειρούμε να αλλάξουμε όλα αυτά που τόσα χρόνια φαίνονταν στάσιμα.

 

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου