14/2/21

Ισχυρή πρωτοβουλία κατά της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ΑΠΕ αναλαμβάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών πάρκων και ανέλαβε ισχυρή πρωτοβουλία για την ανακοπή κάθε σχετικού σχεδιασμού!


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μέσα από τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων, αναδείχθηκε η ανησυχία και η διαφωνία των τοπικών κοινωνιών στην αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Με αφετηρία πάντα τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων και με πρόταση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει σε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και να πιέσει για:

* Την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ στη Στερεά Ελλάδα.

* Τη μεταφορά της αρμοδιότητας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

* Τον απόλυτο σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία (περιβαλλοντική, χωροταξική κλπ.), αλλά και στην έννοια του μέτρου και της αναλογικότητας κατά την αδειοδότηση των αιολικών σταθμών.

* Την αύξηση των ανταποδοτικών ωφελημάτων προς τις τοπικές κοινωνίες.


“Η Περιφερειακή Αρχή από ετών έχει επισημάνει και αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στην άναρχη και μαζική εξάπλωση των αιολικών σταθμών στα διοικητικά της όρια. Έχει τοποθετηθεί μέσα από τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αλλά και με σχετικά ψηφίσματα”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Και συμπλήρωσε: “Έχει έρθει, όμως, η στιγμή να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας και να αναλάβουμε ισχυρές πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Στερεά να γίνει σαν "αχινός" από τις πολλές ανεμογεννήτριες”. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και κατόπιν συνεργασίας των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ώστε να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, συντάχθηκε σχετικό ψήφισμα.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου