22/12/20

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ»

Του Κλέαρχου Καλογήρου

Φθάσαμε αισίως και φέτος στα Χριστούγεννα.

Σε τρεις ημέρες οι καμπάνες των εκκλησιών θα χτυπήσουν χαρμόσυνα, έστω και χωρίς πιστούς μέσα σ’ αυτές, αναγγέλλοντας την έλευση του Μεσσία μας πάνω στην γη, την Γέννηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Χιλιάδες χρόνια η ανθρωπότητα περίμενε τον Λυτρωτή.

Από την ημέρα κι’ όλας που ο άνθρωπος διέπραξε το προπατορικό αμάρτημα, ο Θεός διεμήνυε στους πρωτόπλαστους την ώρα που τους εξεδίωκε από τον Παράδεισο, πως όταν έφθανε «το πλήρωμα του χρόνου» θα τους έστελνε Σωτήρα, «από το σπέρμα της γυναικός». Και μια νύχτα, σ’ ένα σπήλαιο της Βηθλεέμ γεννιέται «το θείο βρέφος».

Η μητέρα του, η Παρθένος Μαρία, φτωχή το ανακλίνει μέσα στην φάτνη των ζώων.

Το νήπιο αυτό της Βηθλεέμ, το βρέφος της φάτνης, ο υιός της Παρθένου, είναι ο αναμενόμενος ισχυρός και κραταιός Λυτρωτής, ο σωτήρας των ανθρώπων, ο ιδρυτής ακατάλυτης βασιλείας στους αιώνες.

Ο ουρανός ξεκινάει την γιορτή. Το άστρο της Βηθλεέμ που μέρες τώρα πορευόταν έχει σταθεί πάνω από την φάτνη και με το λευκό του φως κάνει την νύχτα μέρα.

Οι Άγγελοι του Ουρανού έχουν σταθεί κι αυτοί πάνω από την φάτνη ψάλλοντας το «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Οι γύρω ποιμένες, εκστασιασμένοι από την ουράνια μουσική, ήλθαν κι αυτοί στην φάτνη με τα κοπάδια τους και ψάλλουν κι αυτοί και περνάνε μαζί με το Θείο βρέφος στην αιωνιότητα σαν «οι βοσκοί της φάτνης».

Αργότερα θα έλθουν από τα βάθη της Ανατολής και οι τρεις Μάγοι, Γκασπάρ, Μέλχιορ και Βαλτάσαρ, κομίζοντας στο νεογέννητο Μεσσία, τα δώρα τους σμύρνα, χρυσό και λίβανο.

Ανάμεσά τους στέκει ο Ιωσήφ, ο σύζυγος της Παρθένου Μαρίας, στήριγμά της  καθ’ όλη την εγκυμοσύνη της, αυτός που εθελοντικά έδωσε ηθική κάλυψη στην εκ του Αγίου Πνεύματος σύλληψη της Θεοτόκου.

Για να σκύψει κάποιος στα όσα έγιναν στο ταπεινό σπήλαιο την νύχτα των Χριστουγέννων, πρέπει πάνω από τις γνώσεις, πάνω από την ανθρώπινη σοφία, πάνω από τα πλούτη και την δόξα, να έχει την πίστη, που βλέπει βαθύτερα και εκτιμά τα ανεκτίμητα.

Και όλα τα άστρα και όλα τα μυστήρια του ουρανού αν γνώριζαν οι Τρεις Μάγοι, δεν θα κατόρθωναν να φτάσουν στην Βηθλεέμ.

Για μια τέτοια ανακάλυψη, χρειάζονταν κάτι άλλο που ξεπερνούσε τις γνώσεις τους, που στεκόταν ψηλότερα από την σοφία τους.

Κάτι που δεν ήταν γνώση, ούτε επιστήμη, ούτε σοφία.

Αλλά θεία αποκάλυψη που την δέχονται μόνον ψυχές ανοικτές στο φως του Σωτήρα μας.

Με μια τέτοια ταπεινή ψυχή ας γονατίσουμε κι εμείς μπροστά στην θεία φάτνη κι ας δεχθούμε μέσα μας το Σωτήριο φως της Βηθλεέμ.

Ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες του «ΔΙΑΒΗΜΑΤΟΣ», σε όλους τους συνανθρώπους μας όπου γης, Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα, Καλές Γιορτές, καλή, αίσια και ευτυχισμένη τη Νέα Χρονιά με υγεία, χαμόγελο, αγάπη, ειρήνη και κάθε τι καλό που θα έλθει σ’ αυτήν.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου