15/12/20

Εσφαλμένη η εισαγωγή προς κύρωση στη Βουλή της συμφωνίας ίδρυσης του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας»

Η εισαγωγή προς κύρωση στη Βουλή της συμφωνίας ίδρυσης του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας», παραμονές, μάλιστα, της 77ης επετείου του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, όπως τονίζουν το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών και Δίκυτο Μαρτυρικών Πόλεων “είναι μία εσφαλμένη και επιζήμια ενέργεια, την ώρα, μάλιστα, που η ΟΔΓ συνεχίζει προκλητικά και αφοριστικά να απορρίπτει τις δίκαιες και απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις κι επανορθώσεις”.

“Με την υπό κύρωση συμφωνία δημιουργείται ένας διακρατικός οργανισμός με σκοπό, μέσω της διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να στρεβλώσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί δήθεν ανώδυνα εκπαιδευτικά προγράμματα (όπως το πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ο.Δ. της Γερμανίας και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων), τα οποία όμως παραχαράσσουν άλλοτε ανοιχτά κι άλλοτε κεκαλυμμένα την Ιστορία της Κατοχής. Στο ίδιο πλαίσιο, αναθεώρησης και διαχείρισης της Ιστορίας της Κατοχής, κινούνται και άλλες γερμανικές κρατικές πρωτοβουλίες και ιδρύματα, όπως το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» ή το υπό σύσταση «Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας». 

Οι μεθοδεύσεις αυτές της γερμανικής κυβέρνησης αποσκοπούν στην ψευδεπίγραφη «συμφιλίωση» των δύο Λαών χωρίς την απόδοση Δικαιοσύνης κι Αποζημίωσης! Αποσκοπούν εν τέλει στη δημιουργία μίας ιστορικά αναλφάβητης γενιάς Ελλήνων χωρίς ευαισθησία για την ιστορική μνήμη, μίας γενιάς Ελλήνων που δεν θα αντιλαμβάνονται το μεγαλείο και το νόημα της Εθνικής Αντίστασης. Επιχειρούν να παρέμβουν στην ευαίσθητη παιδική και εφηβική ηλικία διαμορφώνοντας μία αντίληψη ίσων αποστάσεων μεταξύ επιτιθέμενων και αμυνόμενων, θυτών και θυμάτων. Αναθεωρούν, εν τέλει, την Ιστορία σχετικοποιώντας τα ναζιστικά εγκλήματα”, τονίζουν μεταξύ άλλων το Εθνικό Συμβούλιο και το Δίκυτο Μαρτυρικών Πόλεων.

Και σε άλλο σημείο συμπληρώνει: “Όχι τυχαία τόσο το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα όσο και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» Δήμων έχουμε λάβει ομόφωνες αποφάσεις στα συνέδριά μας εναντίον των γερμανικών πρωτοβουλιών ψευδεπίγραφης συμφιλίωσης, που στρέφονται εναντίον των εθνικών μας δικαίων”.

Τόσο το Ε.Σ. όσο και το Δίκτυο δηλώνουν ότι τρέφουν φιλικά αισθήματα απέναντι στον γερμανικό λαό, όπως και όλους τους λαούς του κόσμου. 

Και προσθέτουν: “Θεωρούμε όμως ότι η πραγματική φιλία και συνεργασία των λαών μπορεί να στηριχθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια της Μνήμης, του αμοιβαίου Σεβασμού και της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, η πολύχρονη υποστήριξη και ενεργός συμμετοχή Γερμανών δημοκρατών, συλλογικοτήτων και κομμάτων στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση απέναντι στις μεθοδεύσεις του γερμανικού κράτους αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αλληλεγγύης σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Ο κοινός δημοκρατικός, αντιφασιστικός αυτός αγώνας, στον οποίο ο Μανώλης Γλέζος αφιέρωσε τη ζωή του, αγώνας για Μνήμη και Δικαιοσύνη ανοίγει μία ελπιδοφόρα προοπτική για την Ευρώπη!

Η μάχη για την ιστορική μνήμη και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι «βίοι παράλληλοι και ασύμπτωτοι». Είναι μία παράλληλη, διττή και αδιάσπαστη μάχη.

Ζητούμε, συνεπώς, απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην συμπράξουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού όσο, τουλάχιστον η Ο.Δ.Γ. συνεχίζει να μην αναλαμβάνει εμπράκτως την ευθύνη της για τα ναζιστικά εγκλήματα”.


ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου