24/2/20

Ιδρύθηκε Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας


Αποτέλεσμα εικόνας για Ιδρύθηκε Κέντρο Έρευνας  και Μελέτης της Βοιωτίας

Η ιδρυτική εκδήλωση, του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στο κέντρο Γεροντολογίας «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του Δρ. Νικολάου Κόλλια ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών. Ο κ. Κόλλας αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της συνάντησης αυτής η οποία είναι η γενέθλιος ημέρα του νέου Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Βοιωτίας.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της μελέτης της Βοιωτίας από τη μυθολογία μέχρι σήμερα. Είπε ακόμα ότι η Βοιωτική γη έχει να παρουσιάσει σημαντικές πόλεις όπως η Θήβα, η Λιβαδειά, ο Ορχομενός, η Χαιρώνεια, οι Θεσπιές, η Τανάγρα κ.λ.π. τονίζοντας παράλληλα ότι η Θήβα είναι η μόνη πόλη που κατοικείται συνεχώς για 10.000 χρόνια.

«Σήμερα σκεφθήκαμε πως μπορεί να συνεχιστεί το έργο που η εταιρεία είχε αρχίσει το 1983, ένα έργο πολιτιστικό και κοινωνικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας και εκ παραλλήλου τόνισε ότι θα πρέπει να καλλιεργήσει και να εμπνεύσει τη νεολαία.
Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, κ. Ιωάννης Τσούρας ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση.
Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας κ. Γεώργιος, οι Βουλευτές κκ. Ανδρέας Κουτσούμπας, Γιώτα Πούλου και Γιώργος Μουλκιώτης, η Αντιπεριφερειάρης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά και οι Δήμαρχοι της Βοιωτίας (ο Δήμαρχος Λεβαδέων, Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γεώργιος Αναστασίου, η Δήμαρχος Ορχομενού, Παρασκευή Καράλη, ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρων, Γιάννης Σταθάς, ο Δήμαρχος Θεσπιέων, Γιώργος Ντασιώτης και ο Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Ο Αρχιεπίσκοπος συνοψίζοντας είπε: «Από αυτή τη συνάντηση διαπιστώθηκε ένα ‘‘κενό’’, μια ανάγκη για την ανάδειξη του τόπου μας. Χαίρομαι κάθε φορά που λαμβάνω συλλογικούς τόμους για διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ειδικά όταν αναφέρονται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Βοιωτία, η οποία έχει και αυτή θησαυρούς αγνώστους και γνωστούς. Αλλά οι θησαυροί μας χρειάζονται προσοχή και σεβασμό στην διάσωσή τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης  αναφέρθηκε σε περιπτώσεις παρεμβάσεων στα μνημεία συχνά με τρόπο ανορθόδοξο και πρόχειρο.
Ανέφερε ότι δεν πρέπει να διασώσουμε μόνο το παρελθόν αλλά πρέπει με βάση την παράδοση να κοιτάξουμε το μέλλον.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι σχετικοί επιστήμονες ώστε ο πολιτισμός μας να αναδειχθεί και ο οποίος είναι πλούσιος.
Τέλος, αναφέρθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Αλιάρτου και τις δυνατότητες που προσφέρει.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου