19/10/17

Πρότυπο δήμου με κοινωνικές δομές ο δήμος Λεβαδέων

Δύο νέους βρεφονηπιακούς ανακοινώσε η Θ. Φωτίου

Την Λιβαδειά επισκέφθηκε η Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου η οποία εγκαινίασε τις κοινωνικές δομές (Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή συσσιτίου και Κοινωνικό Φαρμακείο) του Δήμου Λεβαδέων.
Η κ. Φωτίου αφού αναφέρθηκε στην δουλειά της Δημάρχου Γιώτας Πούλου χαρακτήρισε τον δήμο Λεβαδέων Δήμο πρότυπο στην κοινωνική πολιτική αι αναφέρθηκε στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στα ζητήματα της αλληλεγγύης.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μετά από παρέμβαση της κ. Πούλου θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία δύο νέων βρεφονηπιακών σταθμών στο δήμο Λεβαδέων προκειμένου να καλυφτούν όλες οι ανάγκες.
Η Δήμαρχος Γ. Πούλου καλωσόρισε την κ. Φωτίου αναφερόμενη στην ευαισθησία της για τα θέματα που αφορούν στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική προστασία ένα τομέα όπου πέρα από την πολιτική της κυβέρνησης «έχει βάλει τη δική ή σφραγίδα»
Παράλληλα ευχαρίστησε την Υπουργό για τις δυνατότητες του παρέχει το Υπουργείο  για την δημιουργία αυτών των κοινωνικών δομών ώστε «ο Δήμος να είναι χρήσιμος για την κοινωνία, χρήσιμος για τους δημότες».

Και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Λεβαδέων και η δημοτική αρχή υλοποιεί έναν από τους πέντε βασικούς άξονες του σχεδιασμού της, τον πρωταρχικό άξονα που είναι τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δουλέψαμε με σύνεση, με φροντίδα, με αγάπη, για να υλοποιήσουμε τις κοινωνικές δομές και να στηρίξουμε τους δημότες μας που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση. Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε μια σημαντική συνδρομή μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που υλοποιούμε και την κυβερνητική πολιτική. Ο Δήμος μας υλοποιεί τέσσερα προγράμματα, τα περισσότερα στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 650.000 €.».
Η κ. Πούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην βοήθεια που παρέχεται από την κοινωφελή εργασία αλλά και στην διαχείριση του προσφυγικού
«Ο Δήμος Λεβαδέων έχει άλλη μία καλή πρωτιά στο θέμα της διαχείρισης των προσφύγων. Παλέψαμε και εφαρμόσαμε μία πολύ καλή πρακτική για τη φιλοξενία προσφύγων, όχι με ανοιχτές δομές αλλά με φιλοξενία σε διαμερίσματα κάτι που μου ωφέλησε σε πάρα πολλά την τοπική κοινωνία και δεν αναφέρομαι στα οικονομικά που υπήρξαν και αυτά αλλά κυρίως σε επίπεδο αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και πολιτισμού. Θα συνεχίσουμε με πρωτότυπες δράσεις αλληλεγγύης και ανθρωπισμού που θα στηρίζουν την κοινωνία στο μετρό που έχει ανάγκη»., συμπλήρωσε η Δήμαρχος.
Ακολούθως η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κατερίνα Κοσκοβόλη αναφέρθηκε λεπτομερώς στις κοινωνικές δομές και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Θ. Φωτίου.
«Ήρθα με μεγάλη χαρά να εγκαινιάσω τις κοινωνικές δομές και το κέντρο κοινότητας για δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος επειδή ξέρω πολύ καλά ότι ο Δήμος Λεβαδέων είναι πρότυπο Δήμος για την κοινωνική πολιτική δεν το λέω αυτό για να κολακεύσω ότι δήμαρχο που βέβαια ξέρουμε τη δουλειά της αλλά γιατί πράγματι διδασκόμαστε από το Δήμο Λεβαδέων. Από τις δράσεις του παίρνουμε και εμείς κουράγιο, χαράζουμε πολιτικές και κοιτάμε που πρέπει να δώσουμε έμφαση. Ο δεύτερος λόγος είναι το κέντρο κοινότητας. Τα κέντρα κοινότητας δεν είναι δομή για τη φτώχεια, είναι ένας σημαντικός βραχίονας της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, ένας βραχίονας που για πρώτη φορά δίνει το χέρι στην τοπική αυτοδιοίκηση και προχωράνε μαζί, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Είναι ένας θεσμός που θα είναι πολύτιμος και όταν βγούμε από την κρίση κάτι που ελπίζω να γίνει όσο το δυνατό πιο σύντομα», είπε η Θ. Φωτίου.
Ακολούθως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην λειτουργία των κέντρων κοινότητας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελούν μια πρώτη υποδοχή από τον Δήμο που ενημερώνει όλους τους πολίτες για όλες τις πολιτικές που ασκούνται στον Δήμο αλλά και στην κεντρική κυβέρνηση. Όπως είπε δημιουργήθηκαν τρία ηλεκτρονικά αρχεία - μητρώα που υπάρχουν στους υπολογιστές που διαχειρίζεται προσωπικό των κέντρων κοινότητας αλλά και το Υπουργείο.
Το πρώτο μητρώο με το ΑΜΚΑ μπορεί να πληροφορηθεί καθένας για τα δικαιώματα του όπως για παράδειγμα για ποια επιδόματα δικαιούνται. Το κέντρο κοινότητας θα ενημερώνει και βοηθάει στις ενέργειες που απαιτούνται όπως για παράδειγμα η συμπλήρωση ηλεκτρονικών αιτήσεων. Το δεύτερο μητρώο αφορά στις υπηρεσίες που υπάρχουν στο Δήμο και ενημερώνει για αυτές είτε δίνονται από Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή από δημόσιες υπηρεσίες. Θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες και πως θα τον κάνουν όπως για παράδειγμα μια εγγραφή ενός άνεργου στον ΟΑΕΔ. Το τρίτο μητρώο αφορά στην πληροφόρηση για όλα τα προγράμματα μέσω των οπίων μπορεί να ωφεληθεί πολίτης .
«Αυτό είναι το κέντρο κοινότητας, μία πρώτη επαφή του πολίτη τον οποίο ενημερώνει για τα δικαιώματα του. Είναι δηλαδή ένας πολύτιμος θεσμός που παράλληλα με τις υπηρεσίες που παρέχει ενημερώνει με όλα τα δεδομένα και το Υπουργείο προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα.  Το κέντρο κοινότητας είναι ένας από τους βασικούς βραχίονες του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι καινοτόμος θεσμός κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα», είπε η Θ. Φωτίου.
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι όλα τα επιδόματα συγκεντρώνονται τώρα στον ΟΓΑ  που μετονομάζεται σε ΟΠΕΚΑ, δηλαδή Οργανισμός Πρόνοιας, Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με διαφανείς διαδικασίες θα δίνει τα επιδόματα μέσω ενός εκσυγχρονισμένου συστήματος.
Ακολούθως σημείωσε ότι η Στερεά έχει μείνει λίγο πίσω στη διανομή τροφίμων δεδομένου ότι υπάρχουν 826.000 ευρώ για παροχή τροφίμων για τους δικαιούχους του ΚΕΑ και Π περιφέρεια έχει απορροφήσει μόνο 83.000 ευρώ.
Επίσης γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο προχωράει σε καταγραφή των ιδιωτικών ιδρυμάτων της χώρας, ότι γίνεται απλούστευση η διαδικασία στα ΚΕΠΑ με τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας και ότι προχωράει ο νέος νόμος για την αναδοχή και η υιοθεσία με πιο εύκολες διαδικασίες .
Σε ότι αφορά στους βρεφονηπιακούς της Λιβαδειάς υπογράμμισε: «Αποφασίσαμε μέσα στο 2018 να ιδρύσουμε δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη Λιβαδειά γιατί όπως μας ενημέρωσε η Δήμαρχος η κ. Πούλου με σχετική παρέμβασή της υπήρχε ένα έλλειμμα γύρω στα 40 με 60 παιδιά που έμειναν χωρίς βάουτσερ και έτσι για να καλυφθούν οι ανάγκες θα χρηματοδοτήσουμε την ίδρυση δύο βρεφονηπιακών σταθμών».
Αμέσως μετά ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος αναφέρθηκε στη πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τα θέματα αλληλεγγύης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο τομέας της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο τομέας των δικαιωμάτων, είναι από τους τομείς και τα νομοθετήματα που ως κυβερνητικούς βουλευτές μας κάνουν υπερήφανους. Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που μέρα με τη μέρα κατακτιούνται διότι υπάρχουν και ζητήματα με τεράστια σημασία για τα οποία οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται. Εδώ στη Λιβαδειά έχουμε την τύχη να υπάρχει μια δημοτική αρχή που δίνει τον καλύτερο εαυτό της στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής αλληλεγγύης». 

Καταλήγοντας αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «του χρόνου θα κλείσει το μνημόνιο, θα φύγουμε από το μνημόνιο» υπογράμμισε οτι αυτές οι δομές είναι δομές αξιοπρέπειας και εξυπηρέτησης του πολίτη που πρέπει να μείνουν.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου